A l’Obrador de peix es podrà elaborar producte de venda i permetrà acostar el peix de proximitat a centres escolars i sanitaris

L’Organització de Productors Pesquers de Palamós (OPP) ja compta amb el seu propi obrador de peix: un nou equipament que neix amb la finalitat d’elaborar producte de venda, acostant el peix de proximitat a col·lectivitats com els centres escolars i sanitaris de la seva àrea d’influència.

L’acte de presentació de l’Obrador de peix es va celebrar el divendres 16 de juny, i va comptar amb la presència del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, el cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial, Quim Xifra, l’Alcalde de Palamós, Lluís Puig Martorell, el President de l’OPP Miquel Mir i la Junta Directiva de l’OPP.

L’acte va iniciar-se davant del Museu de la Pesca, al port pesquer de Palamós, des d’on la comitiva va iniciar la visita a l’espai de l’obrador i on, després dels parlaments, els assistents van poder degustar algunes de les espècies locals que s’hi treballaran, com el sorell, el pop, el gatet o la gamba blanca, producte de la costa de Palamós. Aquestes degustacions varen ser elaborades pels Màster Peix, pescadors de Palamós, i membres de l’OPP.

L’obrador elaborarà producte per la venda a col·lectivitats

 El nou obrador de peix s’ha construït a les instal·lacions del port de Palamós, i compta amb la maquinària i els equipaments necessaris per a la preparació i venda de part de la producció que pesquen diàriament els socis de l’OPP per fer-la arribar a aquests nous clients. L’OPP assumirà els aspectes relacionats amb la manipulació i comercialització de la producció.

L’obrador del peix permetrà manipular les diverses espècies pescades a Palamós per facilitar-ne el consum, al mateix temps que promocionarà la pesca sostenible, conscienciarà la ciutadania sobre el consum del peix de proximitat com a font de proteïna, i donarà a conèixer les espècies locals.

 Eixamplar els horitzons del consum de peix de proximitat

A través del projecte “Palamós Peix”, promogut per l’Ajuntament de Palamós, Fundació Promediterrània, Confraria de Pescadors de Palamós, i al que recentment s’ha afegit l’Organització de Productors Pesquers, va sorgir la iniciativa de poder introduir producte local a l’Hospital de Palamós i altres col·lectivitats -com menjadors escolars-, properes al municipi. Com a resultat d’aquest interès, i afegint-hi el projecte promogut pel Consell Comarca del Baix Empordà per a la introducció del peix fresc de la costa a les escoles de la zona, es va decidir crear un obrador de manipulació de peix amb la finalitat d’elaborar producte per respondre a aquesta demanda.

Entre els objectius de l’OPP destaquen fomentar el consum de peix de proximitat i el coneixement d’espècies locals, i dinamitzar el sector pesquer de Palamós. El primer públic d’aquesta nova empresa són les col·lectivitats que actualment consumeixen peix d’importació.

L’obrador del peix farà la funció d’espai de trobada entre els diferents agents que intervenen en la cadena de valor del peix de Palamós, obrint noves oportunitats i estratègies de comercialització d’aquests producte, a preus justos, pel pescador i pel consumidor.

Per al funcionament de l’obrador s’han creat un total de 3 llocs de treball, amb possibilitat que aquesta xifra augmenti, per a la realització de tasques que van des de la manipulació del peix fins a la part més comercial. L’espai també serà un punt rellevant per promocionar la formació relacionada amb la gastronomia marinera i activitat pesquera cap a la ciutadania, per promocionar i divulgar el producte de Palamós.

Aquestes noves instal·lacions acosten el sector pesquer de Palamós al consumidor final i als ciutadans i completen un esglaó més de la cadena de valor del peix de Palamós.